For mer informasjon om kursene kan du laste ned heftet her. Du kan også lese mer om de ulike kursene nedenunder.

Steinaldermat

Søndag 12.30 og onsdag 11.00. Oppmøte: Primitiv camp.
NB! Kurset varer i 3 timer. 

Her får du en smakebit på hvordan det er å lage skikkelig steinaldermat på bare 3 timer. Du vil få gode ideer til hvordan du selv kan tilberede primitiv mat i speidergruppa, på tur, kretskonkurranser eller med familien. Vi bruker enkle virkemidler og du behøver ikke noe spesielt utstyr for å gjøre dette selv. Her blir det tid til å lære nye ting av andre, dele sine egne erfaringer, få seg litt god kaffe og kose seg rundt grua. 

Ta med: Det eneste du trenger å ta med er bestikk, tallerken, kopp og god appetitt. 

This class is bilingual (Norwegian/English). The formal teaching will be in Norwegian, but the tutors will be skilled in English, so feel free to join us! 

Flint og stål

Mandag 16.00 og onsdag 12.00. Oppmøte: Primitiv camp.
NB! Kurset varer i 3 timer. 

Hvor trygg er du på dine egne bålkunnskaper? Får du alltid fyr med fyrstikker eller tennstål? Og klarer du å skape ild ute i det fri hvis du ikke har med deg noe å tenne opp med? Her kan du få sjansen til å vise hva du kan, finslipe ferdighetene dine og lære helt nye ting. Det er plass til både nybegynnere som vil lære å tenne bål med fyrstikker, og de som regner seg for å være meget erfarne – vi lover å tilpasse opplegget til nivået du er på! 

Ta med: Du må ha med deg egen kniv og gjerne en pakke fyrstikker hvis du har tenkt å bruke det. 

This class is bilingual (Norwegian/English). The formal teaching will be in Norwegian, but the tutors will be skilled in English, so feel free to join us! 

Coalburning & black-kettle coffee

Tuesday 11.00 and Thursday 10.00. Place: Primitive camp.
NB! This clas will only be offered in English. The course lasts for 3 hours.   

Coalburning is a great way to make beautiful utensils, bowls and various tools – all with your very own artistic touch. Two pieces will never be alike, as the technique for making them is a blend of your own vision and the grain of the wood you are working on. This is not a process to be hurried, so participants are encouraged to take their time and work with the wood, not against it. As it can be a time consuming process, we cannot promise that you will nish your piece, but you can easily do that later. You will also learn a thing or two about black-kettle coffee. 

We encourage participants to bring a seasoned piece of hardwood for the coalburning. It should be large enough to “contain” whatever piece you would like to create. We recommend you use birch for this purpose, as it is readily available, although any wood will do. 

Merkekurs: Geocaching

Søndag 12.30 og mandag 12.00. Oppmøte: Sørlig ende av ballbingen. 
Kursholder: Henrik Vagle Dalsgaard 

Bli med på et spennende og praktisk merkekurs hvor vi tar for oss vandrermerket geocaching. Du har kanskje hørt om geocaching og har hatt lyst til å prøve det i troppen? Eller kanskje du har funnet mange geocacher tidligere og har lyst til å finne fler? Kurset tar for seg basic geocaching, men passer for alle nivåer. Vi går en fin tur i nærheten av leirområdet og finner gjemte skatter. Etter dette kortkurset vil du være i stand til å dra på geocaching med speiderne dine. Før kurset bør du ha registrert deg med bruker på www.geocaching.com

Ta med: Gode sko og uteklær - vi skal gå ca 4 km i variert terreng. Ta også med en smarttelefon med appen c:geo (android) eller Geocaching One (apple). Ta gjerne med en nødlader hvis telefonen ikke er fulladet.

Spiselige planter

Tirsdag 14.00. Oppmøte: Primitiv camp.
NB! Kurset varer i 3 timer. 

Vi går en runde i området rundt leiren for å se om vi kan finne noe spiselig, og diskutere de plantene vi finner. Kanskje vi kan lage en karvekålssuppe eller noe annet snadder? 

Ta med: Er du optimist tar du med noe å plukke i, tallerken, bestikk og kopp til herremåltidet.

Bli flere - et kurs om vekst

Tirsdag 12.30 og torsdag 10.00. Oppmøte: Lederteltet
Kursholder: Magnus Heltne

Ønsker du at dere skal bli flere speidere og flere ledere i enheten din? Da er dette kurset for deg! Her lærer du om å planlegge for suksess, om rekruttering av voksne, rekruttering av speidere, og om nødvendig kvalitet. Metodene du lærer, og forbundets tilbud til deg – vil gi dere vekst. Garantert! 

Lystig lek og læring

Søndag 14.00 og mandag 13.30. Oppmøte: Utenfor lederteltet
Kursholder: Håkon Selnes

Lek er en viktig del i barns liv. Gjennom leken lærer vi språk, sosialt samspill, ferdigheter, problemløsning, og fysisk aktivitet. I speideren leker vi fordi det er gøy, men leken kan også brukes til læring, repetisjon og øving på ferdigheter. Vil du lære leker du kan bruke på møter og turer? Vil du bli mer bevisst på hvordan du kan bruke leken til læring? Synes du det er gøy å leke? 

Ta med: Ta med barnet i deg, og bli med på leken! Ta også med uteklær og sitteunderlag.

Hypersys

Mandag 13.30 og torsdag 11.30 Oppmøte: Lederteltet
Kursholder: Ole Martin Haugen 

Vil du bli bedre kjent med medlemssystemet vårt HyperSys og utnytte mulighetene som finnes? Dette kurset er rettet mot ledere som bruker HyperSys i sitt verv. Målsetningen for økten er at deltakerne skal få kjennskap til funksjonalitet, og kunne utføre de oppgavene rollen som gruppeleder eller gruppesekretær har ansvar for. 

Ta med: Egen PC/iPad om denne er med på leir.

Trygge rom i speidergruppa - treng vi grenser?

Søndag 14.00 og onsdag 14.00 Oppmøte: Lederteltet
Kursholder: Gunnlaug Hidle Sigmundsen

Det skal vere trygt for alle våre medlemmer i speidargruppa, ingen må oppleva å bli krenka. Foreldre skal også kjenne at dei er trygge når dei sender barna sine til våre speidararrangement. Tema for kurset er mobbing, grensesetting, makt og roller, seksualitet og kjønn, og mobilbruk. Du får vera med å drøfta case, ta del i praktiske øvelser og få tips til vidare arbeid heime i eiga gruppe. Alle grupper bør sende minst ein av sine leiarar på dette kurset i løpet av leiren.

Speiderprogrammet

Mandag 12.00 og torsdag 10.00. Oppmøte: Programteltet
Kursholder: Emma Bodman

Bli med på kurs i speiderprogrammet for å bli en ekspert på alt fra aldersinndeling til gradsprogram og semestermerker. På dette kurset får du grunnleggende innføring i speiderprogrammet, og alle de verktøy og hjelpemiddel som finnes for å planlegge og gjennomføre et godt opplegg i speidergruppa. 

Andakt på nye måter 

Søndag 14.00 og onsdag 15.00. Oppmøte: Leirkirka
Kursholder: Solveig Leikvoll

Forkynnelse kan også «lekes». Noen ganger kommer ikke personen som skal holde andakt, eller dere har glemt andaktsboken. Fortvil ikke, på dette kurset lærer du å ta andakter på sparket. Og du som ikke liker å ta ting på sparket, skal få gode tips du også!

Fotokurs

Mandag 13.30 og onsdag 12.00. Oppmøte: Utenfor lederteltet
Kursholder: Joachim Steinbru

Speidergruppa di kan frontes bedre i sosiale medier dersom bildene er gode. Her lærer du både hvordan mobilbildene dine kan bli bedre, men også hvordan du kan dra nytte av mulighetene i et speilreflekskamera. Joachim Steinbru er speider – og profesjonell fotograf, og har mye å lære fotografer på alle nivåer. 

Ta med: et kamera eller en smarttelefon.

Roverne som ressurs

Mandag 12.00 og onsdag 12.00. Oppmøte: Lederteltet
Kursholder: Rovernemnda v/ Alfred Mestad Rønnestad og Simmen Karoliussen

Mange ledere synes at det er vanskelig å engasjere unge rovere til å være med som ledere i gruppa. Hvordan kan man skape et godt ledermiljø i gruppa? Hvor mye tillitt kan man gi til rovere i speidergruppa?

Nye peffkurs

Søndag 12.30 og tirsdag 14.00. Oppmøte: Lederteltet
Kursholder: Bente Pernilla Høye

Ønsker dere å arrangere peffkurs i kretsen? Har dere arrangert kurs i mange år, men ønsker hjelp til å ta i bruk de nye kursmanualene? Trenger dere tips og råd til hvordan dere går frem for å lage det beste peffkurset i manns minne? Patruljeførerkurs på 60 minutter, - en hurtig-guide til hvordan lage de beste peffkursene.

Hvordan holde ledersamtale

Tirsdag 12.30 og torsdag 11.30. Oppmøte: Lederteltet
Kursholder: Elise Irene Kjelling og Unni Bjerke

Er du interessert i å lære mer om hvordan du kan holde ledersamtale? Ledersamtalen er en del av lederopplæringen hos oss og gruppeleder har ansvar for at alle nye ledere får tilbud om en slik samtale. 
Dette kurset vil gjøre deg i stand til å holde ledersamtale. Du vil få heftet «Ledersamtalen» og vi vil gå gjennom det viktigste der samt presentere en modell for ledelse av frivillig. Det legges opp til innføring i hva ledersamtalen er, hvordan den kan bygges opp, nyttige tips og erfaringsutveksling. Så her er både de som ikke kjenner til hva ledersamtalen er og de som har holdt dette flere ganger hjertelig velkommen.

#metoo- også her?

Tirsdag 15.30. Oppmøte: Lederteltet
Kursholder: KFUK-utvalget

Dette er et kortkurs hvor vi skal gå litt dypere inn i MeToo-kampanjen - hvordan og hvorfor det egentlig startet, hvor nytt dette egentlig er, og hvordan det er relevant for unge i KFUK-KFUM-bevegelsen. Vi skal diskutere gråsoner og tenke nøyere rundt hvordan vi som ledere, og som en del av en verdensomfattende bevegelse, tilnærmer oss disse spørsmålene.