Tekst: Johanne Bakken Moe

 


Andreas Grimstad​, Foto: Erik Bloch

Leder Andreas Grimstad forteller at det var de flinke Hareid-roverne som har bygd det 20 meter lange, tre meter høye og seks meter brede «Fjøset». Roverne kom noen timer før gruppa si og brukte i alt 7 timer på å reise byggverket. I dag prioriterer roverne skjønnhetssøvnen sin og leder Andreas stiller gjerne opp for å fortelle om «Fjøset».

Bygget har fire rom, et for roverne og tre for speiderne. Til sammen er det nå 30 personer som sover der inne, men Andreas ser ikke bort ifra at det godt kunne vært plass til 60 sovende speidere der inne. «Fjøset» som er bygd på fem tykke bærebjelker antas å bestå av ca. 35 raier. Byggmestrene mistet tellinga under surringa.


«Fjøset» bygd av roverne i Hareid speidergruppe, Foto: Erik Bloch

Lang tradisjon

Andreas har vært speider i 25 år. Han kan fortelle at så lenge han kan huske har gruppa alltid bygd «Fjøset» på leir. Han mimrer tilbake til engang da de bygde «Fjøset» i en halvsirkel med torg i midten. Det trakk oppmerksomhet. Trolig kommer Hareid speidergruppe til å fortsette med «Fjøset» i lange tider framover, men det har ikke alltid vært så sikre framtider for gruppa.

For fem år siden holdt Hareid speidergruppe på å dø ut. Den gangen var det kun rovere og ledere igjen. Da lederne fant ut at det var best å legge ned speidergruppa trådde ildsjeler som gamle speidere, friluftsinteresserte og foreldre til for å blåse liv i speidergruppa igjen. Det lyktes de med og i dag har de med seg 21 vandrere på leir.    


Biwaken Andreas Grimstad sover i. En Biwak er en slags gapahuk. Foto: Erik Bloch

Foretrekker ”Fjøset”

Dette med «Fjøset» er en helt normal greie i Hareid speidergruppe, ingen leir uten. Selv bor Andreas i en biwak, en solid gapahuk av raier og presenning. «Fjøset» er forbeholdt de yngre. Speiderne har prøvd å sove i telt, men «Fjøset» eller en biwak er mer populært. Andreas forklarer:

– Speiderne har bodd i telt før, men de ville så gjerne gjøre som roverne og bygge og bo i «Fjøset» de også. Vandrerne våre ser veldig opp til Roverne.

På lokale turer som er lengre enn ei natt bygger vandrerne seg egne biwaker av trær de hogger i nærområdet. Det mener lederne i Hareid er fin trening for rovertilværelsen. Med engang speiderne blir tatt opp som rover er det deres tur til å bringe tradisjonen med «Fjøset» videre.