Tekst: Gøril Huse og Kristin Ottesen-Næss

I dag braket det løs med Bjarte og Matteus i spissen på Science Day. Vi fikk se både hvordan man kan fylle en ballong uten å blåse den opp, lage ild uten fyrstikker og tidenes skumkanon.

Formålet med denne dagen er at speiderne skal få prøve seg som forskere, med masse forskjellige eksperimenter. Alle patruljene får hver sin eksperimentkoffert, full av gøyale ting. Det er pakket omtrent 450 eksperimentkofferter, så her skal alle få prøve seg.

- Blir det gnist, eller? sier Thea.

Patruljen Jasmin fra Ris speidergruppe i Oslo har plassert naglene i sitronen på hver sin rekke, akkurat der de skal være. Rundt naglene er det surret kobbertråd. Nå gjenstår bare det siste - ta tråden borti stålullen for å lage gnister.

KLAR: Sitronen er klar. Blir det en gnist når en kobler kobbertrådene til stålullen? Foto: Gøril Huse

- Jeg synes ikke det skjer noen ting, sier Anna.

- Kanskje vi må ha på enda mer tråd? foreslår Elsa.

- Hva hvis vi skviser sitronen litt til, foreslår Mikkel. Men nei.

Det blir ikke fyr på papiret på stålullen de forsøker å antenne. Patruljen gir opp oppgave 2. Heller ikke nabopatruljen lykkes, tross mange iherdige forsøk. Patruljefører Elias har til og med løpt rundt til tre nabogrupper for å få hjelp. Men de har heller ikke fått det til.

- Vi tar neste eksperiment, sier han.

Futura har en egen dag, der speidere opplever og lærer hva en kan gjøre med eksperimenter. Etter et åpningsshow på scenene skal patruljene eksperimentere i mange former.

Elias og Lundespeiderne vil sende en SMS til nabogruppa via sitronmeldingssystemet.

- Hva skal vi skrive?

- Futura 2018, sier Solveig.

Bildet viser Lundespeiderne som eksperimenterer med sitron for å lage strøm under Science-dagen på Futura 2018. På bildet: (fra v) Solveig van der Hagen , Michelle Olsen, Niklas Olsen, Elias Borge Ilseth, Oliver Nordang-Skårn, Jon-Erlin Svendsen. Foto: Gøril Huse

Hjemmelaget lavalampe

På området til Rana forsøker de å bruke binders som en motvekt når de slipper en kopp i bakken.

- Det virker, sier Anna Justine, i det den røde plastkoppen ikke når bakken. Da har Leon lest beskrivelsen flere ganger.

Jentene i Spjelkavik 1 er i gang med sin lavalampe. Rød konditorfarge danser ned mellom olje og vann i ei flaske. Så hva skjer når de tilsetter litt natron og eddik?

LAMPE: Jentene i patruljen i Spjelkavik speidergruppe har laget lavalampe med olje og konditorfarge. Det var ett av eksperimentene under Science Day på landsleiren Futura.  På bildet er Ingrid Gjerde Tholvsen og Åshild Grepstad Mørkeseth. Foto: Gøril Huse

- Stilig! Skal vi putte oppi mer, sier peffen Åshild. Det gjør de. Bobler og røde klumper svømmer rundt i flaska.

Et par av de andre leker med vann og maisenna-mel.

- Det er både hardt og bløtt på en gang, sier Tuva, og blar videre i heftet. De har flere morsomme eksperimenter de kan teste.

Tilbake i Ris prøver en annen patrulje seg på å tenne på en ballong med vann i med et stearinlys. Men ballongen blir bare svart under, den sprekker ikke.

Blir det gnist nå? lurer speiderne i patruljen Jasmine hos speiderne i Ris på. Simen Borge Andersen og Elsa von Koss Hellebø følger spent med. Foto: Gøril Huse

- Kult!

Og forklaringen? Varmen fra stearinlyset bruker tid på varme opp vannet i ballongen. Dermed blir det ikke varmt nok til at det tar fyr.

- Ikke gi opp

Komiteen for program sier de har hørt at mange strevde med å få til sitrontrikset. Men de har også fått beskjed om at noen har fått det til.

Foto: Gøril Huse

- Ikke gi opp, sier de.

Gruppa Raudeberg hadde kommet godt i gang med mytteriforsøket da pressen kom. Ronja (11) og Leah (12) var enige om dette var både gøy og spennende, i tillegg at de fikk samarbeide og det jo bra.

Patrulje Tiger fra Nordberg skulle til å starte på «tenne ild med sitron» forsøket da vi kom. De var litt i tvil om de skulle få det til, men om de var nøye nok skulle det gå fint.

Patruljen Gladlaks fra Nordberg var derimot enda litt mer positive.

For som Oda (15) sa: – Vi holder humøret oppe, for vi har leirstemning!

Kult, stiling, gøy og lærerikt var noen av ordene jentene brukte for å beskrive forsøkene.

Hundhamaren hadde med seg vennskapsgruppa si fra Storbritannia på leir. Patrulje 1 var i ekstase da de klarte ballongeksperimentet. Dette ga både motivasjon og driv til å fortsette med eksperimenter hjemme.

Tannpirkerforsøket slo an hos Gaupe, den andre gruppa fra Hundhamaren. De ble ganske så overrasket av at tannpirkerne reagerte på sukkerbiten.

- Dagen var både gøy og spennende. Vi burde ha flere slike dager, både på leir og hjemme, sa de.