Tekst: Silje Øderud

Egen stue på leir

Forberedelser til frokost i sofakroken hos Vallak rovergruppe. Foto: Håkon Kristoffersen

Roverlaget Vallak fra Tanum Speidergruppe har laget seg en hjemmekoselig sofagruppe med både vegger og tak.

-Det er to etasjer så det er god plass når andre rovere kommer på besøk, sier Andreas (20). Dessverre måtte de flytte sofaene på bakken grunnet mye vind. De trives likevel godt, den ene sofaen er en sovesofa og den andre blir brukt til å sove i som den er.

De tar seg også tid til gode frokoster og i dag sto speilegg og ristet brød i panna på menyen. Nikolai (18) er eneste rover i sin gruppe, Lommedalen Speidergruppe, og er veldig glad for at han kan være med Vallak.

Hengekøyeportal

Portalen til Nordmøre og Romsdal krets med god plass til hengekøyer. Foto: Håkon Kristoffersen

Speiderne fra Nordmøre og Romsdal krets har laget en stor portal med god plass til mange hengekøyer på siden, og med fem grupper trengs det god plass. Gruppene Kristiansund KFUK-KFUM-speidere, Midsund KFUK-KFUM-speidere, Tingvoll KFUK-KFUM-speidere, Bremsnes KFUK-KFUM-speidere og Smøla KFUK-KFUM-speidere pleier å samarbeide på de store leirene, både med portal, kjøkkentelt og spisebord.

Marie Nygård, leder fra Midsund, sier det er godt for både ledere og speidere å ha det tette samarbeidet. Hun sier også at alle pleier å være med å bygge portalen og noe av det viktigste er nok plass til hengekøyene. Det var god stemning i hengekøyene når vi kom og de mindre barna klatret rundt på portalen. Om kvelden henges det også opp flere hengekøyer som speiderne sover i.

Dobbel HP

Speiderne syntes det var kjempegøy å være med å samarbeide om å sette opp portalen. Foto: Håkon Kristoffersen

Portalen til Lindesnes KFUK-KFUM-speidere ser kanskje lett ut å lage, men det gjelder å konsentrere seg. Det gjelder også å si navnet på portalen riktig, dobbel hyperbolsk paraboloide med vinger, forkortes ofte til dobbel HP.

Det er en av lederne, Torkelsen, som har stått for konstruksjonen, men han påpeker at det er viktig med samarbeid da det ikke er mulig å gjøre alene. Det er et langt tau som er tredd gjennom hele portalen. De yngre speiderne kommer også bort og sier det har vært kjempegøy å være med å bygge og lære å samarbeide med resten av gruppa.

Helikopteret

Far og sønn prøvesitter helikopteret, Knut (9) og Jørgen Blix. Foto: Othelie Weisner

Brønnøyspeiderne har i år bygget et helikopter av raier. Det er leder Jørgen Blix som har stått for byggingen og han brukte to dager. Han trengte noe å finne på og bruke tiden til, i fjor i Bodø ble det bygget et fly, så i år prøvde han seg på et helikopter. Sønnen Knut (9), har hjulpet til litt, men syntes det var kulest når den ble ferdig.

Hvor er røykvenderen?

Hvem har ikke vært på leir, ved et bål, med alt for mye røyk hvor en røykvender hadde reddet dagen. Røykvenderen er en uskyldig spøk for mange, noe speiderne i Byåsen KFUK-KFUM-speidere har skjønt, siden de har laget sin egen røykvender. Det er den kreative lederen Hanna Johnsen som laget den etter at det hadde vært snakk om på en tur tidligere.

Byåsen sin røykvender, bare å komme å låne. Foto: Håkon Kristoffersen

Det har vært veldig populært og speidere fra hele leiren har kommet for å låne den, den er lånt bort over 10 ganger på to dager. Den er bygd med en vifte og lys for å vise ulike innstillinger etter hva slags røyk det er.'

Sigurd (12) fra Øksnes KFUK-KFUM speidere er en av speiderne som lånte røykvenderen og var småirritert når han skjønte spøken. Foto: May-Britt Helgesen