Tekst: Kristin Ottesen-Næss


Foto: Anette Vedøy


 

– Mange vet jo faktisk ikke hvor viktig dette arbeidet her er. Her i Norge er jo skole, jobb og tak over hodet en selvfølge.

Vi står med rådgiveren for KFUK-KFUM global, Richard Omondi, midt på oppfinnertorget. Rundt oss løper det mange blide speidere.

– Vi sender også unge mennesker rundt i verden for at de skal fortelle sine historier, og se ting som det her.

Richard peker rundt seg, på alle speiderne som er i full gang med alle aktivitetene.

– Hvor mange har meldt seg på  global-løpet nå?

En god time før løpet starter står vi hos Globals bod.

– Jo, det begynner å komme seg nå, vi er på 553. Men kom rett før start, da det sikkert flere, sier Gunnvor fra Global.

Vi melder oss også på, så nå er det oppe i 555 speidere, som skal løpe for Sør-Sudan.

Flere deler

Arbeidet i Sør-Sudan deles inn i flere deler. Den første delen er psykisk helse. Mange har fått traumer, og for å ta ansvar for eget liv må man først rydde opp i hodet. I den andre delen deles de opp i grupper på ca 15 personer, og læres opp til å starte egne bedrifter. Dette er helt nødvendig da det er omtrent umulig å få seg arbeid i disse krigstidene.

Steg nummer tre er utdannelse. Det er få som får gå på skole, og i hvert fall få jenter. Derfor oppfordres spesielt jenter til utdanning. Globalaksjonen er med på å bygge skoler og skaffe lærere. Det blir også laget «Peace maker groups». Dette er del nummer fire, og veldig viktig for at ikke fler skal melde seg inn i krigen. Disse gruppene kan være alt fra dansegrupper, fotball-lag og diktsamlinger. Den siste delen er internasjonalt arbeid. Unge mennesker blir sendt ut på arrangementer som f.eks. Futura, og forteller sine historier og får sett hva vi gjør.

– Veldig spente

Da global-løpet er igang er det speidere som er klare for å løpe for Sør-Sudan. Og vi har selvfølgelig tatt en prat med noen av de.


Foto: Erik Bloch

Åshild (13) og Ingrid (13)  fra Spjelkavik KFUK-KFUM-speidere møter vi rett før start. De er ikledd soveposene sine og sovemaske.

-Vi er veldig  spente og syns det er gøy å tjene inn penger til globalaksjonen.

Videre forteller de ivrig at de hadde egentlig bare lyst til å gå i sovepose. Selv om de er A-mennesker og ikke så glad i å sove.


Foto: Erik Bloch

Når løpet starter henger vi oss på en gruppe fra Bergen. De har nemlig tatt på seg skiene i dag!

– Etter mange dårlige idéer var det lederen vår som foreslo det, forteller Erlend (13) mens han ler.

Gutta har gaffateipet to lange planker til føttene og må dermed samarbeide skikkelig godt for å klare å komme seg frem. Vi møtte de etter løpet igjen, og da forteller de at de med knall og fall hadde klarte to runder.

Sofa på hjul

Under løpet ble vi så slitne at vi slang oss ned i en sofa på hjul. Gutta som dytta sofaen var Erik, Andreas og Joakim fra Sunnmøre. De blir ikke så glad for at vi dumper nedi sofaen, men lederen sier det er greit, så vi sitter på hele runden.

Videre møter vi globalninjaene Aurora (14), Amanda (12) og Silje (13). De kom på å kle seg ut som globalninjaer da de lekte leken ninja, forteller de mens vi løper litt med de.

Guro (15) fra Oslo blir båret rundt i en hengekøye da vi løper forbi og må vi jo da selvfølgelig jogge litt med de videre. Resten av gruppa bærer henne på et slags rajestativ. De forteller oss at de satser på å vinne årets kreativ. Grunnen til at det er Guro som får ligge i hengekøya er fordi hun er favoritt-roveraspiranten.


Foto: Erik Bloch

 

Går på ski

Det er enda en gruppe som har gått sammen på ski: Kolsås og Lommedalen. Også de har brukt gaffatape til å feste føttene til plankene. De bruker sang for å holde takten og komme fremover. I tillegg er de sponset av Biltema.

Vi var også så heldig å få støte på enda to tøffinger fra Kolsås, Sigrid (15) og Eskil (17). Sigrid ble kåret til beste jente med hele 20 runder. Det var ikke helt forventet, men hun forteller at det var veldig gøy. Hennes beste tips er å trene masse, men ha det gøy på trening.

Eskil hadde et mer eller mindre alternativt klesvalg. Badedrakt og badehette.

– Badehetten ble for varm så den måtte av, og jeg fikk tusj på badedrakten jeg har lånt. Men alt i alt er jeg fornøyd med 18 runder, sier han.


Foto: Håkon Kristoffersen

Til sammen har vi klart å samle inn over 379.000 kroner til prosjektene i Sør-Sudan.