Tekst: Astrid-Amalie Hetland

Speidergruppa deltar på leiren med hundre prosent av gruppa. Det er kanskje ikke så rart når gruppa består av tre medlemmer. Det er Roar Moen og barna hans, Alise (7) og Mathias (6).

Roar har stiftet gruppa alene, og har vært klar for det lenge.

- Når det ikke ble startet speidergruppe i bygda, måtte jeg gjøre det selv.

Hamre har ikke startet opp med møter enda. Det skal de gjøre til høsten. Roar har ordnet med lokaler, materiell og program – alt er klart.

Starte i det små

I begynnelsen vil det bare være oppstart for speidere i oppdageralder. Det er meningen at gruppa skal vokse, med ett årskull om gangen. Roar vil starte opp i det små for å passe på at nye ledere ikke blir utbrent, og for å kunne gjøre det skikkelig fra starten av.

- Jeg har laget program som gjør at jeg kan håndtere gruppen selv, uten å bli utbrent. Opplegget til møtene utover høsten har jeg allerede laget, og kan plukkes ut fra en perm.

Selv om Roar er den eneste lederen nå, og har masse speidererfaring fra før, ønsker han å få med seg andre ledere etter hvert som gruppa vokser. Han tror det blir lettere å rekruttere ledere når gruppa blir synlig.

- Det er rundt seksti barn som er potensielle speidere til høsten, men realistisk sett kommer ikke alle. Jeg er fornøyd om det er ti stykker som begynner.

Foto: Astrid-Amalie Hetland, Både Mathias (6) og Alise (7) koser seg på sin første leir.

Spontant å reise på leir

Hele gruppa deltar på landsleiren i år, det ble et litt spontant valg.

- Det klaffet med alle planer, så torsdag kveld pakket vi alt utstyr og reiste på leir.

De har leirområde i familieleiren, og har deltatt på Forundrenes program – programmet for de yngste speiderbarna. I tillegg har de deltatt på fellesopplegget på scenen og på torget.

Både Alise og Mathias løper rundt, det ser ut til at de blir ivrige speidere i den nyoppstarta gruppa til høsten.

For Roar er det viktigste med leiren å skape et nytt nettverk etter mange år uten aktiv deltakelse i speideren.

- Det er også greit at barna får leirerfaring, for til neste landsleir vil gruppa ha speidere som er gamle nok til å delta på leir. Da er det greit at noen har leirefaring fra før.