Tekst: Maria Gran


Instuktør Per Christian fra Alversund KFUK-KFUM-speidere viste speiderne hvordan man skal slipe kniv og spikke smørkniv. Foto: Audun Berdal

- Vi har spikka mye før, kan Jakob (12) og Sigrid (10) fra Liabygda KFUK-KFUM-speidere fortelle. Begge to har nemlig en skuff hjemme med kniver og skjeer som de har spikka før. Det er mye artig å gjøre på leir, og Sigrid har en favorittaktivitet.
 


Jakob (12) fra Liabygda driver ikke så mye med spikking på leirområdet, men er veldig glad i å pionere.
Foto: Audun Berdal

- Jeg liker showene veldig godt, det første var favoritten min, sier hun.

Det var også et show før aktivitetene på kreativ økt med masse sang og dans. De Makalause fra Brønnøysund kom alle opp på scenen og bidro til et spennende show.

Noen av aktivitetene speiderne kunne prøve var makrame, lage ildpose, sokkedyr eller knuter. På knivposten fikk speiderne gjennomgang av sikkerhetsregler og slipte kniven før de begynte på smørkniven.

Den yngste i ringen var Ferdinand (9) fra Kolsås KFUK-KFUM-speidere. Dette var ingen hindring, for Ferdinand har spikket mye før.


Ferdinand (9) fra Kolsås er på leir for første gang, og synes spikking er gøy fordi han kan lage ting han kan bruke. Foto: Audun Berdal

- Det er artig å spikke, for da kan man lage ting, forteller han. – Jeg har lagd mest grillspyd, men også en del buer.

Haiken er det Ferdinand gleder seg mest til, for der kan han være uten ledere. Det blir hans første haik uten ledere, og det tror han blir veldig gøy.

To andre som også har spikket en del spyd er Isak (12) og Niclas (12) fra Rana KFUK-KFUM-speidere. Disse spydene har vært litt større. 


Isak (12) og Niclas (12) fra Rana reiste i 9 timer for å komme til leiren, og har spikket mye før. Ikke så mange kniver, men en del sverd. Foto: Audun Berdal

- Jeg har spikket kastespyd, og mange sverd som jeg bruker til å sloss med kompiser, forteller Isak. Begge guttene er ivrige spikkere som har fått hjelp fra bestefar til å spikke både sverd og spyd tidligere. Også Ranaguttene ser frem til haiken.

- Det artigste er haiken, for der kan vi være ute i naturen og være med venner. Å bo i telt er jo nesten som å bo i hus, mener guttene.