Tekst: Silje Øderud

Oppfinnertorget er det som pleier å være markedet på leir og er en lang tradisjon. Alle gruppene har en post der de selger noe kult for “pæng”. Disse kjøpes og inntektene går til KFUK-KFUM-Global. Postene kan være alt fra å kaste en våt svamp i ansiktet på noen eller kjøpe luft fra Svalbard.

En spennende post var hos 1. Haugesund KFUK-KFUM-speidere, der det ble laget store såpebobler, for de har nemlig en egen oppskrift. Her er det viktig å bruke zalo, ikke grønnsåpe, og et tykningsmiddel som heter guar gum, sier Oddvar Engedal.

Vebjørn (11) prøver seg på såpebobleblåsing Foto: Daniel Widnes

Hvor kommer denne ideen fra? Oddvar svarer at de pleier å ha det på leir. Det er alltid like populært og gruppen har hatt det i flere år nå.

- Men pappa, spørsmålet var jo hvordan du kom opp med ideen!

Vebjørn (11) har kommet opp på siden med en kopp popcorn og er litt oppgitt over pappa. Oddvar smiler og sier at det er fordi han synes det er kult med bobler.

Hos en annen gruppe er det lang kø for å prøve en tur i karusellen deres. Det er Vågsbygd KFUK-KFUM-speidere som har laget den. De fleste peker på Ole Jørgen (16) som ansvarlig, men blir til slutt enige om at det har vært et samarbeidsprosjekt.

- Du kan kalle den “KarusHellen”, siden vi er i Hell, Sier Ole Jørgen (16).

Foto: Othelie Weisner

Gruppa har det som tradisjon på hver store leir, som Futura, å ha med denne karusellen. De pleier å monterer den på hver leir og ta den ned igjen.

Stemningen i markedsgatene er kjempekoselige. Det lukter sveler og popcorn, speidere smiler, og løper ivrige rundt til postene. De smaker på mat fra Malaysia, ser på krymponatoerens magi og kaster hestesko.