Tekst: Gøril Huse

Han er sjef for flere millioner speidere. Craig Turpie er fra Skottland og leder verdensstyret i organisasjonen WOSM. Nå besøker han fremtidsplaneten Futura, på Lånke.


Foto: Erik Bloch

- Jeg gikk en runde i leiren i dag tidlig. Jeg så speidere som bygde, telt som reiste seg og områder som ble til. Jeg stoppet opp et øyeblikk. Jeg hørte lyden av klubber som slo plugger i bakken og latter, forteller han.

Turpie mener at det er akkurat det speidingen handler om. 

- Å skape noe sammen fra ingenting, som varer en liten stund. Når en river leiren, er alt borte. Men minnene fra leieren vil speiderne ta vare på så lenge de lever, sier han.

- Landsleirens motto er finne, forme og forandre. Hvordan tenker du at speiderne kan være med på å gjøre det?

- Det er akkurat det speideren handler om. Det gjør vi hver dag. Speideren endrer seg hele tiden, vi må justere oss etter det som skjer i samfunnet. Vi er bevegelse som fortsetter å vokse. Speideren er snart 111 år gammel. Dette er også noe av ideen Lord Baden Powell tok med seg da han dro med 20 gutter til Brownsee Island i 1907, sier han.


Foto: Erik Bloch

- Av og for unge mennesker

Turpie ble selv med i speideren hjemme i Skottland da han var guttunge. En kamerat begynte og så fikk han også lyst. Turpie fortsatte og ble etter hvert kjent med den internasjonale speidingen. I fjor ble han altså valgt til å lede verdensstyret. De jobber med å få speideren til å vokse i hele verden.

- Speidingen er av og for unge mennesker. Det er dem vi skal nå, sier han.

Han forklarer nærmere:
- 46 prosent av verdens befolkning er unge mennesker. Det er store forskjeller for hva slags forhold de vokser opp i og hva slags fremtidsutsikter de har. Der har speidingen en viktig rolle, med sitt tilbud om læring, utfordringer, samarbeid og aktivitet. Det gjelder spesielt lokalt der folk bor, mener han.

Han fremhever at det bare er å slå på nyhetene, så er viktige temaer som konflikt, likestilling og terror. Det kan skremme unge mennesker. Også der kan speidingen spille en rolle. Den samler på tvers, sier han.


Foto: Erik Bloch

- Utrolig mye vi kan få til sammen

Craig fremhever at speiderne gjør noe viktig, hver uke, over hele verden.

- Jeg møtte speideren Barbra fra Ecuador. Da hun var 17 år gammel, så hun på TV-nyhetene at det var skogbrann rundt byen hun bodde. Masse vegetasjon var ødelagt. Det ville hun gjerne gjøre noe med. Hun spurte læreren sin, men han var lunken. Da startet de et prosjekt i den lokale gruppa. De begynte å plante nye trær. Dette ble kjent, og kunnskapsministeren engasjerte seg. Barbra foreslo at de skulle få med flest mulig på dugnad i ett døgn. På de 24 timene var 56.000 mennesker med på prosjektet og det ble plantet 750.000 trær, forteller han.

Turpie sier det er utrolig viktig læring i dette.

- Selv om det virker umulig, kan en person få til utrolig mye bare de tror på det. Det er utrolig mye vi speidere kan få til sammen.

Vil bli 100 millioner

Dette er noe av årsaken til at WOSM stadig jobber for at organisasjonen skal vokse. Målet er å bli 100 millioner speidere innen de neste seks årene.

Han har mange gode speiderminner etter et helt liv i speideren. Men han sier han husker best da han var på verdensjamboree i 1991.

- Da slo det meg for første gang hvilken innflytelse speidingen har over hele verden og hvilke ferdigheter vi får ved å være med der, sier han.

- Hva er det viktigste du lært i speideren som har hjulpet deg mest?

- Det var veldig vanskelig å svare på. Men jeg tror det handler om at de ferdighetene du lærer i speideren også hjelper deg videre i livet. Speideren blir mer og mer viktig, også for oss som er voksne, sier han.

Verdenssjefen skal oppleve mye mens han er på leir i Norge. Senere lørdag blir det besøk hos flere speidergrupper og deltakelse på leirbål. Han har allerede møtt hovedkomiteen på leir og folk fra landsstyret.

- Har du et råd til norske speidere?

- Jeg har to råd: Tenk stort og aldri gi opp. Hvis du prøver igjen og igjen kan du nå målet du har satt deg, sier han.


Foto: Erik Bloch