Tekst: Astrid-Amalie Hetland

På landsleir tenker du kanskje at det bare er speidere fra Norge, men der tar du feil. På Futura er det representanter fra hele elleve nasjoner.

Inas, Nurin og Puteri (alle 16 år) er tre av speiderne som kommer fra utlandet. De har reist helt fra Malaysia sammen med ni andre speidere, fire ledere og en rover, men reisen hit ble ikke helt som planlagt.

- Vi måtte ta tre fly, men det siste flyet var kansellert, sier Puteri

- Ja, vi måtte vente i mange timer på flyplassen for de visste ikke hvordan vi skulle komme oss fram, fortsetter Nurin.

- Til slutt måtte vi ta buss fra Oslo til Trondheim og enda en buss til leiren, bryter Inas inn.

De skulle egentlig ha ankommet leiren lørdag ettermiddag, men på grunn av det kansellerte flyet kom de ikke frem før midt på natten til søndag. Siden de ankom leiren senere enn alle andre har de ikke rukket å bli ferdige med å bygge leirområdet enda.

- Vi pleier å bygge leirområdet på samme måte som dere, når vi er på leir hjemme i Malaysia, men da bygger vi med bambus. Det er mye vanskeligere å bygge med raier av trær, forklarer Nurin.


Speiderne ankom leiren sent, derfor er leirområdet fortsatt under oppbygging. Foto: Marcus Heed Langnes 

Lik speiding

Speiding i Norge er ganske likt som i Malaysia. De pleier å bruke speidermøtene til å ta merker. Leirene er også ganske like. De pleier å bytte merker, men er ikke vant til å bytte skjerf.

Noe av det som er veldig annerledes er maten. Inas forteller at når de er hjemme spiser de mye mer ris og sterk mat. Maten her er mer britisk. Været er også litt annerledes.

Malaysia er et varmt land, og jentene synes det er deilig at det er litt kaldere her, selv om det er litt for kaldt på kveldene. De synes også at det er litt uvant at det er så lyst hele natta.

- Men det gjør ikke så mye, for vi får sove likevel, sier jentene, mens de ser på hverandre.

Gøy på leir

Selv om det fortsatt er tidlig i leiruka har de allerede vært med på mange aktiviteter. Jentene er enige om at aktivitetene er noe av det beste med leiren, men de liker også at alle er så høflige og hjelpsomme. I tillegg synes de at det er fint at det er så rent og lite søppel slengende rundt på leirområdet.

- Og naturen er veldig fin! Det er veldig fin utsikt fra leirområdet. Fargene er så sterke og klare. Det er så mye grønt og blått her! Jentene snakker i kor når de forteller, og de gleder seg til resten av leiren.

De andre nasjonene som er representert på Futura er Australia, Belgia, Danmark, Færøyene, Sri Lanka, Storbritannia, Sveits, Sverige og Ungarn.