Oppbevaring

Det er viktig at maten oppbevares riktig, og på en slik måte at den ikke blir dårlig. Blir den det må vi jo kaste den. På leiren er det ikke lov å grave matkjeller. Maten kan da oppbevares i kjølebager med kjøleelementer. Det blir mulighet til å fryse kjøleelementene på leiren. Ta med bokser, plastposer og egnet emballasje for å pakke inn maten under leiren.

  • Drikkevann oppbevares i kanner med lokk, tydelig merket med ”Drikkevann”. Rent vann hentes hver dag og oppbevares skjermet for solen.
  • Bruk egnede kasser eller bokser til oppbevaring av mat, skjermet for sol, varme og regn. Mat skal oppbevares tørt og kjølig!
  • Kjølevarer skal oppbevares på et kjølig sted (for eksempel kjølebag eller lignende).
  • Mat skal ryddes bort umiddelbart etter måltidene.
  • Mat i åpnet emballasje skal emballeres i plastposer eller bokser med lokk før den pakkes bort.
  • Matrester skal oppbevares i bokser med lokk og oppbevares kjølig for gjenbruk. Se eget punkt om ”Hvordan redusere matavfallet?”

Hygiene

Mat kan være kilde til sykdommer hvis ikke den oppbevares eller tilberedes riktig. Vi må være spesielt oppmerksomme på varme dager. Det er derfor viktig at alle har fokus på hygiene når vi tilbereder maten. Ta ikke noen sjanser med fordervet mat.

Tilberedning av mat

  • Matlaging på leirområdet skal foregå på et fast, egnet sted. Ha en REN og en UREN sone. Oppvask skal ikke oppbevares der maten tilberedes.
  • Sørg for at redskaper og kjeler er rene før bruk.
  • Vask alltid hendene før du skal lage mat.
  • Unngå at maten kommer i kontakt med jord.
  • Oppdeling av kjøtt/fisk og grønnsaker skal ikke skje med samme redskap eller skjærefjøl. Rengjør evt redskapene mellom hver oppskjæring.
  • Vær forsiktig ved bruk av åpen ild. Ha alltid vann og brannslokningsapparat lett tilgjengelig ved kokeplassen.

Oppvask

  • Det skal vaskes opp etter alle måltider.
  • Oppvask skal foregå i varmt vann med miljøvennlig oppvaskmiddel, for eksempel Sunlight.
  • Oppvasken skal tørkes godt før den pakkes bort i egnede tøyposer, kasser eller bokser. Serviset skal ikke ligge på bakken eller oppbevares i friluft.
  • Ved varmt vær, eller ved sykdom, skal kopper og bestikk kokes for å hindre smitte/sykdomsutbrudd. 

 

Håndhygiene før måltider

  • Synlig møkkete hender skal ALLTID vaskes rene med såpe og vann i minst 60 sekunder. Deretter kan hånddesinfeksjon benyttes. Hånddesinfeksjon dreper bakterier og mikrober, men fjerner ikke synlig skitt.
  • Bruk håndvask med såpe og hånddesinfeksjon før mattilberedning.
  • Påse at alle vasker hendene med håndvask/desinfeksjon før måltidene.  Vaskes hendene i varmt vann er det ikke nødvendig med desinfeksjon etterpå.

 

Hvordan redusere matavfallet?

  • Hent ikke mer mat enn nødvendig. Får gruppen for mye mat kan varer i uåpnet emballasje leveres tilbake til Intendantur.
  • Oppbevar maten riktig slik at den ikke blir dårlig.
  • Prøv å beregne hvor mye mat som går til middagen. Får gruppen for mye mat kan den leveres tilbake, eller undersøk om noen av nabogruppene har fått for lite mat.
  • Matrester kan brukes om igjen til kveldsmat. Maten hurtigkjøles ved å sette kjelen i kaldt vann. Deretter pakkes den i egnet emballasje, og holdes kjølig i kjølebag til den skal brukes. Bruk fantasien til å lage et godt kveldsmåltid! Matrestene bør brukes samme dag.