ALKOHOL
All bruk av rusmidler er forbudt på leir­området. For leirens deltakere og stab gjelder dette forbudet også utenfor leirområdet i leirperioden. Overtredelse kan medføre hjemsendelse på egen kostnad.

APP
I appen finner du blant annet alltid oppdatert utgave av denne appen, samt matbok m.m. Informasjon om hvordan du laster ned appen til din telefon finnes her 

AVFALL
På landsleir tar vi vare på miljøet. Se «Kilde­sortering» for mer informasjon.

BADING
Ved badeturer er enhetsleder ansvarlig for badingen. Vedkommende må være over 18 år, svømmedyktig og kjenne til metoder for livredning. Bading skal skje på Hellstranda. Hellstrand er 3,1 km å gå fra leiren.

BIBELTIMER
På Futura har vi ikke egne bibeltimer. Forkynnelse, speiderideologi, samfunns­engasjement og underholdning er samlet i show knyttet til dagstema. Det er gudstjeneste både søndag og mandag. I tillegg er det mor­genbønn og kveldsbønn hver dag.

BILKJØRING
Bilkjøring er ikke tillatt på leirområdet. Unn­taket er nødvendig nyttekjøring godkjent av Vakt­ og transportetaten.

BLOPPLANTEN
I løpet av uken kan du se blopplaneten Futura vokse frem. Du finner blopplaneten ved Speiderbutikken. Husk å ta med bloppen på leir!

BLOPP-OPP
En speider fra hver gruppe skal komme og feste bloppen til blopplaneten til oppsatte ti­der. Blopplaneten er fem meter høy, og det er mange som skal feste på kort tid. Send derfor en speider som er komfortabel med høyder. 

Søndag 16.30–18.30: Asker og Bærum, Bjørgvin, Buskerud, Finnmark, Helgeland.
Tirsdag 16.00–18.00: Nordre Nordland,  Hedmark og Oppland, Rogaland, Sunnmøre.
Onsdag 14.00–16.00: Haugaland, Nord­møre og Romsdal, Oslo, Romerike, Sogn og Fjordane. 
Onsdag 16.00–18.00: Agder, Telemark, Troms, Trøndelag, Vestfold, Østfold.
Torsdag 16.00–1730: Oppsamlingsøkt.

Utenom oppsatte tider kan man kun feste blopp fra bakkenivå.

BRANN
På alle gruppeområdene skal det være et 6 kg slukkeapparat merket minst A, B og C. Det må være kontrollert i løpet av de siste to årene. Ta gjerne med et brannteppe i tillegg.

Det skal være 3 meter mellom hver gruppe. Telt med ovn skal det være 3 meter avstand mellom teltene. Det skal være 3 meter av­stand fra kokeplass/bål til telt. Branngatene som vil være ferdselsårene i leiren må være min 4 meter brede. Ved branner en ikke klarer å slukke selv: Ring brannvesenet på telefon 110.

BÅL
Ved gruppens bål/ildsted skal det være minst en 10 liters bøtte fylt med vann. I tillegg skal det være et 6 kg slukkeapparat lett tilgjengelig.

Telt med ovn skal det være 3 meter avstand mellom. Det skal være 3 meter avstand fra kokeplass /bål til telt. Større bål må godkjen­nes av Vakt­ og transportetaten på forhånd.

CASHLESS
Kontantfri betalingsløsning som brukes på leiren via cashless­armbåndet.

Cashless-armbånd – Alle deltakere som er påmeldt hele leiren vil få sitt eget cashless­armbånd tilsendt via gruppens kontaktperson før leiren. Leirdeltakere som er dagsprisbetalende, og besøkende, kan kjøpe cashless­armbånd på servicetorget.

Cashless påfylling – Det er påfyllingsstasjoner på servicetorget hvor cashless­armånd kan fylles på via bankkort. Det er også mulig å fylle på hjemmefra, eller via mobiltelefon/nett­brett via www.cashless.no.

Cashless – tilbakebetaling av beløp – For å få tilbakebetalt beløp som er igjen på cashless­armbåndet må du gå til en påfyl­lingsstasjon og hente ut en refusjonskvitte­ring. Ta vare på denne til du kommer hjem! 

Tips: Ta bilde av kvitteringen i tilfelle du mis­ter den. Bruk koden på kvitteringen og num­meret på cashless­armbåndet til å registrere konto for tilbakebetaling på www.cashless.no.

DO
Forlat doen slik du ønsker å finne den.

DUSJ
Det vil bli delt ut to bonger pr leder som kan brukes i løpet av uken. Det er mulighet for å kjøpe flere på servicetorget, disse koster 50 kr.  Dusjene befinner seg under gymsalen på skolen. Ledere kan dusje i periodene 08:30-11:30 og 16:00 - 19:00

ELBIL-LADING

Det er ikke mulig å lade elbiler på leirområdet. Du kan finne ditt nærmeste ladepunkt her

EVAKUERING
Evakuering blir iverksatt av kriseledelsen i samråd med politi eller brannvesen hvis behovet skulle oppstå. Dersom evakuering besluttes vil dette varsles på følgende måte:

 • Vedvarende ringing med kirkeklokken
 • Beskjed blir gitt over høyttaleranlegget på scenen

Gruppene skal samles til «oppstilling» i gruppe området, og derfra gå samlet til området ved scenen. Ansvarlig leder for den enkelte gruppe må kunne gjøre rede for alle leirdeltakerne i gruppa. Fra scenen vil det bli gitt beskjeder om hva som skal skje videre. Det er viktig å beholde roen og trygge speiderne.

FACEBOOK
Besøk oss på Facebook! Søk opp Futura 2018 og lik oss så får du med deg alle opp­dateringer.

FETTFELLE
Det er lov å grave fettfeller. Disse skal fylles igjen når leiren er over, så jord og torv må tas vare på. Fettfellen bør være ca 50–60 cm dyp. Gress over fettfellen skiftes hver dag.

FLASKEPANT
All pant vil gå til KFUK­KFUM Global. Vi oppfordrer alle til å støtte opp om dette ved å gi panten sin til dette prosjektet. Flaskene donerer du i egne beholdere ved kioskene.

FRES
Det finnes tre forskjellige fres. Leirfres, Peff­fres og roverfres. Kravene finner du på leirkortet. Når du har gjennomført fresen, må du få underskrift av leder, og så kan du hente ut fresmerket på servicetorget.

FRIMERKEBANKEN
Skal stå for salg av ubrukt porto til leir­deltakerne. Du finner den sammen med Speidermuseet i kafételtet. 

FUTURAS MATDAG
På Futuras matdag skal vi utforske fremtidens mat! Kanskje får du smake på noe helt nytt, og kanskje litt ekkelt?

FRYSEELEMENTER
Kan leveres i mathallen godt merket med navn på gruppe i mathallen

GUDSTJENESTER
Det blir to gudstjenester. Vennskapsguds­tjeneste, også kalt scouts­ og guides own, er på søndag formiddag kl. 10. Gudstjenestene skjer lokalt i gruppene sammen med ei venn­skapsgruppe eller i kretsen. Den ledes av og med speidere lokalt. Vennskapsgudstjenesten starter samtidig over hele leiren ved at lyden av klokkeringing høres over høyttaleranlegget kl.10. For gjester og stab er vennskapsguds­tjenesten i Leirkafèen.

Det vil også være en nattverdsgudstjeneste, mandag kl. 19.00. For mer informasjon se nattverdsgudstjeneste.

HITTEGODS
Hvis du har mistet noe, eller du finner noe som du tror noen andre har mistet, ta deg en tur til servicetorget. Du kan gjøre dagen til en speider veldig mye bedre.

HJEMMESIDE
Leiren har egen hjemmeside. Den finner du på futura.kmspeider.no.

HJERTESTARTER
Det er plassert hjertestarter ved Sykestuen som holder til i samme bygg som Vaktsentra­len. Der vil det alltid være personell som kan betjene hjertestarteren.

HOTELT
Her kan besøkende overnatte i telt med feltseng. Gjester må ha med sovepose. Pris kr. 250 for en natt med frokost. Mer info på futura.kmspeider.no.

HUND
Det er ikke tillatt å ha hund boende på leirområdet. Det er av hensyn til barn som er redd for hund, allergikere og de hygieniske forholdene på leiren med blant annet primitiv lagring av mat. Men har du hund finnes det muligheter. I stabsleiren er det anledning til å ta med hund. Den må holdes i bånd hele tiden. Men hunden kan ikke tas med på troppsområder, aktivitetsplasser og andre samlingsplasser. Dagsbesøkende kan heller ikke ta med hund inn i leiren. Unntaket er service­ og førerhunder. De må holdes i bånd, og ledsager må kunne fremvise skriftlig do­kumentasjon på vaksinasjon etter gjeldende retningslinjer. Alle hunder på leiren skal være registrert med søknad.

HYGIENE
Husk å vaske hendene jevnlig, spesielt etter dobesøk og før du spiser. Husk også å pusse tennene dine hver morgen og kveld. Full kroppsvask bør tas minst en gang i løpet av uken.

INSTAGRAM
Tagg alle bilder du legger ut på instagram med #futura2018 så kan vi se på alle de mor­somme tingene dere gjør. Følg Futura2018 så er du alltid oppdatert på hva som skjer i lei­ren. Husk å spørre om lov før dere publiserer bilder av andre speidere.

INTERNASJONAL SPEIDING
Har gruppen din vurdert å reise på tur utenlands? På leiren kan dere komme tett på speidere fra mer enn 20 land. Benytt anledningen til å bli kjent med speidere fra hele verden. Du kan få tips til gode steder å reise til, hva man bør tenke på dit man skal, og kanskje også få en vennskapsgruppe som man kan besøke og gjøre ting sammen med. Dere kan også få tips om hvilke organisasjo­ner som organiserer speiderleir til neste år, dersom dere ønsker å dra på leir utenlands.

KAFÉ FUTURA
Kafeen holdes åpen mellom 11.00–23.00. Den vil være stengt under enkelte arrange­menter. Her vil det være muligheter til å kom­me innom og få seg en matbit, både kalde og varme retter. Her vil det også være tilgang på trådløst nettverk.

KILDESORTERING
Søppel sorteres i følgende fraksjoner:

 • Matavfall
 • Glass/ metall
 • Plast
 • Papp/drikkekartong
 • Restavfall
Poser til matavfall fås i matutleveringen. Alt avfall leveres på de oppsatte innsamlings­punktene. Se kartet.
 
KIOSK
Det er 3 kiosker på leirens område med føl­gende utvalg: Mineralvann, sjokolade, drops, potetgull, snacks og is. Storkiosken vil ha et noe utvidet sortiment: Hygieneartikler, tann­børster, tannpasta, oppvaskmidler og annet som patruljen kan ha glemt. Denne stor­kiosken vil ha oppe noe lenger enn de vanlige kioskene. Det er mulig med både kontanter og Cashless.

Åpningstider: kl 12.00–18.00, storkiosken 12.00–20.00 og 22.00–23.00. Noen av kios­kene vil være stengt under arrangementer. 
 
KVELDSBØNN
Hver kveld kl. 22.45 er det en enkel kvelds­bønn i leirkirka med tekstlesning, bønn og kveldssalme.

LADESTASJON
Er plassert i nærheten av Servicetorget. Her kan du lade ladebanken eller mobilen din. Det koster kr.10 pr lading og ladestasjonen tar kun Cashless. Ladestasjonen er åpen kl.08.00–10.00 og 16.00–18.00. 
 
LANG TONE
Etter lang tone kl. 23.30 skal det være helt stille i leiren.
 
LEGE
Det vil alltid være lege på vakt under leiren. Legen kan kontaktes via Sykestuen som er lokalisert i samme bygg som Vaktsentralen. Husk at ved akutt behov kan en ringe 113.
 
LEIRBAND
Leirbandet heter Funky Futurista og er satt sammen for anledningen.

LEIRBYGGING
Byggingen kan starte fra fredag 29. juni kl. 16.00. Av hensyn til sikkerhet er det ikke mulig å starte før dette.
 
LEIRBÅL
På Futura er det leirbål på åpnings og avslutningsdagen. I tillegg er dagsshowene stapp full av gøy, mening og speiderliv knyttet til dagens tema. På haikedagene oppfordres gruppene til å ha vennskapsleirbål med nabogrupper, i kretsene eller med nye venner fra leiren.

LEIRDEL A
 • Agder
 • Haugaland
 • Nordmøre og Romsdal
 • Oslo
 • Romerike
 • Sogn og Fjordane
 • Telemark
 • Troms
 • Trøndelag
 • Vestfold
 • Østfold
 
LEIRDEL B
 • Asker og Bærum
 • Bjørgvin
 • Buskerud
 • Finnmark
 • Helgeland
 • Nordre Nordland
 • Hedmark og Oppland
 • Rogaland
 • Sunnmøre
LEIRKIRKE
Hit kan du gå om du trenger en stille stund for deg selv eller sammen med Gud. Her er det både aktiviteter og personer du kan snakke med dersom du trenger det.
 
LEIRSANGEN
Leirsangen heter Finne – Forme – Forandre, Den er skrevet av Marthe Wang og Øyvind Skjerdal og spilt inn av leirbandet Funky Futurista. Du finner teksten på leirkortet, og i denne artikkelen
 
MATBOK
Matbok med meny finner du i appen eller her. 
 
MATUTLEVERING
Åpningstid: Mathallen (Lånkehallen) bak leirtorgene vil åpne kl. 07.00 og stenge kl. 23.00. Det vil bli stengt under felles aktivite­ter. Middagen kan hentes fra ca. kl. 15.30 og utover. Se info i mathallen din. Første mat­utlevering er lørdag kl. 14.00. Da kan middag hentes. Avreisedagen stenger matutdelingen kl. 10.00.

I «matbutikken» henter dere tørrvarer. Husk å ikke ta med mer enn det dere trenger, da maten holder seg bedre her enn i leiren. Matkortet som ble utlevert ved innsjekk skal være med ved mathenting.

Mat til grupper som ankommer tidlig: De grupper som har forhåndsbestilt mat til fredag kveld og lørdag formiddag, henter mat på hovedlager. Dette gjelder kun brødmat og pålegg. Vi tar forbehold når det gjelder allergier. Denne muligheten er åpen fredag kl. 18.30–22.30 og lørdag kl. 07.30–12.00. Det foregår mye kjøring med lastebil og truck rundt hovedlageret i denne perioden. Send derfor ikke speidere alene for å hente mat. Vi ønsker at en leder eller rover er med på å hente mat i denne perioden. 

Bursdagskaker og lignende: Slike varer koster penger. De bestilles i Storkiosken senest 48 timer før levering. Betaling skjer ved bestil­ling. Ta med kvittering for betaling når varene hentes i mathallen. Varene kan kun bestilles av ledere.

Mer informasjon finnes i Matboken som ligger tilgjengelig på nettsiden og i appen.
 
MAUR
Ivrige speidere som har gjort at vi kan ha leir. Maurene styres av maurlederne.
 

MILJØSJEF
Alle gruppene bør ha en miljøsjef som tar ansvar for å lære opp de andre i gruppen i kildesortering.
 
MOBILTELEFONER
Mobiltelefoner skal være avslått under alle samlinger og programaktiviteter. Pass godt på den og andre verdisaker.
 
MORGENBØNN
Hver morgen kl.7 er det en enkel morgen­bønn i leirkirka med tekstlesning, bønn og morgensalme.
 
MYGG
Vær beredt og husk å smøre deg med mygg­middel når kvelden senker seg. Husk å ta med myggolje på haiken!
 
NATTVERDSGUDSTJENESTE
Nattverdsgudstjenesten mandag kveld kl. 19 er for alle speidere i leiren. Den skjer fra hovedscenen. Det er kun den ene nattverds­gudstjenesten under leiren. Nattverdsbrødet er glutenfritt.  
 
OPPFINNERTORG
Fredag 6 juli fra 13.00 –15.00 er det oppfin­nertorg. Her kan alle grupper komme med sin aktivitet og samle inn penger til årets globalprosjekt «En verden uten fattigdom». Mer informasjon om globalprosjektet vil bli gitt på leiren.

Vi oppfordrer til aktiviteter som kan knyttes opp til temaet på Futura, som framtidens mat, eksperimenter, gjenbruk, reparering/ny­skaping av turutstyr. Med andre ord ting som skal føre oss speidere inn i framtiden.
Det åpnes for rigging fra kl 12.00. Har dere spesielle behov må dette søkes om på for­hånd. 
 
ORDENSREGLER
Under Futura 2018 gjelder disse ordensreglene: 
 • Det skal være ro i leiren mellom rosignal kl. 23.00 og revelje kl.07.30.
 • Deltakere må ikke forlate leirområdet uten godkjenning fra leder.
 • All bruk av rusmidler er forbudt på leirområdet. For leirens deltakere og stab gjelder også dette forbudet utenfor leirområdet i leirperioden.
 • Røyking er ikke tillatt i leirområdet eller umiddelbar nærhet. Dette gjelder både deltakere og gjester.

Overtredelse kan medføre hjemsendelse på egen kostnad.

PIONERING
Alt som bygges må være dimensjonert til å tåle de påkjenningene en leir byr på. Både av vær og bruk. Alle bygg/konstruksjoner høyere enn 3 meter skal godkjennes av komiteen for vakt/sikkerhet og brann. 

PROGRAMTELTE - I HJERTET AV LANDSLEIREN
Programteltet er stedet du skal gå dersom du har tid til overs, lyst på nye venner, lurer på noe om KFUK­KFUM-­speiderne eller trenger en bok å lese om kvelden. Her er det noe for speidere i alle aldere: blant annet spill til utlån, escape room, åpen scene, kortkurs, evalueringsaktiviteter, hjelp til semesterplan­legging, morgenyoga og flere postløyper med forskjellig tema. Klarer du å finne ut hvor gullbloppen er gjemt i dag, og dermed ta det eksklusive gullbloppmerket? Kom innom og se hva som står på dagens program, snakke med de som er i teltet eller bare føle på den gode stemningen! 

Teltet er åpent fra 11.00–18.00 hver dag søndag til fredag.

RAIER
Gruppene henter raier i de utlagte raiehauge­ne. Se kart. Blir kontrollert opp mot det som er bestilt.

REVELJE
Klokken 07.30 er det på tide å stå opp.

RIVING AV LEIR
Ingen riving av leirområdet før etter avslut­ningsleirbålet 6. juli. Egen rivingsordre blir utdelt.

ROSIGNAL
Klokken 23.00 skal det være ro i leiren.

ROVERKRO OG ROVERPROGRAM
Se programmet for mer informasjon om ro­verkroene og annet program.

RUSMIDLER
Det er nulltoleranse for alkoholbruk og illegale rusmidler under leiren.

RYDDING AV EGET LEIROMRÅDE
Før avreise skal leirområdet være ryddet og alle hull fylt igjen. Før avreise skal området godkjennes av teknisk delegat.

RØYK
Røyking er ikke tillatt i leirområdet eller umid­delbar nærhet. Dette gjelder både deltakere og gjester. Det er satt opp røykeplasser på Lånke leir i sør og grustaket i nord. 

SAMTALE
I leirkirka er det noen å snakke med dersom du skulle ha behov for det.

SANITET
Alle gruppene tar med førstehjelpsutstyr. Mindre skader tar gruppene hånd om selv. Ved større skader, kontakt Sykestuen som er lokalisert i samme bygg som Vaktsentralen. Der vil det hele døgnet være minst en syke­pleier på vakt. Telefonnummeret til Sykestuen er 93677825 og 93677835. Husk at ved akutt behov kan en ringe 113.

SCIENCE DAY
Oppstart Science Day: møt kl 11.30 søndag ved hovedscenen til spennende åpningsshow! Etter åpningsshowet henter patruljeførerne hver sin eksperimentkoffert (dere får beskjed om hvor). Eksperimentene gjøres i patrulje­området. Hvis regnvær: sitt ved patruljens bord, så har dere tak over hodet.

SERVICETORGET 
Servicetorget er leirens administrasjonssenter. Dette er plassert i et telt på hovedleirtorget. Leirens sentralbord med telefonnummer 412 65 520 er plassert her, og mange viktige ad­ministrative oppgaver tilrettelegges av staben på Servicetorget. Henvendelser til alle etater henvises til Servicetorget. Servicetorgets stab har nær kontakt med hele leirstaben og vil sørge for at rette vedkommende følger opp din henvendelse.

Servicetorget tar i mot og leverer ut hittegods. Alle spørsmål vedrørende endring i deltaker­antall, betaling osv. rettes til Servicetorget. Servicetorget er bemannet kl. 09.00 ­- 23.00.

SIKKERHET
På grunn av landsleirens sentrale beliggenhet stilles det ekstra store krav til vaktstyrken. Vi tar sikkerhet på alvor og trenger mange le­dere både til streifvakt, trafikk/parkeringsvakt og til vakt under de største arrangementene på leiren. Vi kommer derfor til å be om hjelp av de fleste av dere. Vi gjør vårt ytterste for at ingen trenger å gå mer enn en vakt under leiren.

SNAPCHAT
Følg oss på snap! Søk opp kmspeider eller ta bilde av snapchatspøkelset vårt. Del gjerne med oss hva dere gjør. Husk å spørre om lov før dere publiserer bilder av andre speidere.

SPEIDERBUTIKKEN
Speiderbutikken er åpen daglig fra 11.00–19.00 og 21.00–23.00. I butikken får du kjøpt speiderskjorter og drakteffekter, tur­ og leirutstyr, profilartikler, Futurastæsj og mye annet.

SPEIDERMUSEET
Speidermuseet er åpent daglig fra 11.00­18.30. Du finner speidermuseet i samme telt som kaféen. Se kart. 

SPEIDERSKJERF
Skjerf skal benyttes av alle speidere under hele leiren for å kunne identifisere hvem som er leirdeltakere.

SYKEPLEIER
Det vil hele døgnet være minst en sykepleier på vakt ved sykestuen.

SYKESTUEN  
Sykestuen befinner seg ved Vaktsentralen i skolebygget.

TOLK
Alle fellessamlinger skal ha et tolketilbud til engelsk. Tolking skjer direkte og sendes ut via FM­nettet. Viktig informasjon vil foreligge på engelsk.

VAKTSENTRALEN
Leirens døgnbemannede vaktsentral er lokalisert i samme bygg som Sykestuen. Nummeret til vaktsentralen er 98065418 . Ved alvorlige hendelser/brann: ring 110 for å melde brann, og 112 for å varsle politiet.

VANNPOSTER
Vannpostene er kun til henting av vann. Av hygieniske årsaker skal ikke vasking eller tannpuss foregå ved vannpostene. Se kart for plassering.

VED
Bakhon ligger i hauger i nærheten av raiene. Er beregnet til å lage bål og koke mat med.

VENNSKAPSLEIRBÅL
Finn en annen speidergruppe å ha leirbål sammen med.

VITENSENTER
Når du har tid, kan du komme innom vitensenteret for å gjøre spennende eksperi­menter! Her er det noe for alle, både jenter og gutter, store og små! Vitensenteret finner du på leirtorget mellom Globalteltet og program­teltet.