Tekst og foto: Astrid-Amalie Hetland

Lise er en sprek 75-åring i Sørumsand KFUK-KFUM-speidere. Da vi skulle kontakte henne fikk vi beskjed av de andre lederne i gruppa at vi måtte komme tilbake senere, for hun var med speiderne på haik.

Hun sier selv at hun er et aktivt friluftsmenneske og at hun sover ute til vanlig. Selv om hun er glad i speideraktiviteter har hun ikke hatt tid eller mulighet til å delta i speideren som voksen. Likevel har hun aktivt brukt det hun lærte i speideren da hun var yngre i yrket som lærer.  

Lise begynte i speideren i 1952 og var aktiv til 1965, den forrige landsleiren hun var på, var i Stange i 1958. Etter at Lise ble pensjonist har hun fått tid til å bli aktiv i speideren igjen.

Lite forandring

I år er hun på sin første landsleir på seksti år.

- Det er veldig mye likt på denne leiren, sammenlignet med leiren i Stange. Vi synger mange av de gamle speidersangene, og de kan jeg fortsatt utenat. Grunnverdiene, som er det viktigste i speideren, er også like ennå.

Likevel er det noen ting som har endret seg, for eksempel ungdomskulturen og leirbålsunderholdningen på fellesleirbålene.

Den sprudlende speiderlederen er nå valgt til gruppeleder i Sørumsand KFUK-KFUM-speidere og har planer om å være speider så lenge helsa holder.