Tekst: Silje Øderud og Kristin Ottesen-Næss

Til sammen var det 12 poster og den første posten vi var innom var “Moro med vann”.  Formålet med denne posten var at speiderne skulle forstå viktigheten av vann og hvor avhengige vi er av det i hele verden. Her ble speiderne delt inn i to grupper. Den ene skulle lage vannfilter, mens den andre hadde vannstafett.


I full gang for å begynne å frakte mest mulig vann tilbake til tanken. Foto: Håkon Kristoffersen

Speiderne ble delt inn i mindre lag på vann stafetten og virket ivrige når de fikk høre oppgaven. De skulle hente mest mulig vann i bassenget og frakte det tilbake til tønna. Det var om å gjøre å søle minst, men også frakte mest. De fikk utdelt en bøtte og et par kopper og måtte så ta kreativiteten i bruk. Det var mange kreative løsninger, alt fra crocs til plastikkposer ble tatt i bruk, noe mer effektivt enn det andre.


Ingrid fra Mandal konsentrert med de siste detaljene på vannfilteret. Foto: Håkon Kristoffersen

- Er det noen som har lyst til å begynne?

Gardia fra patruljen Flått i Mandal får tildelt en spiker. Gruppen sitter i en sirkel med to juicekartonger i midten. Kristian tar imot spikeren og begynner å lage hull i bunnen av kartongen. Det skal være flest mulig og minst mulig hull i bunnen av kartongen, slik at det bare er vann som kommer ut.

- Dere som er så mange kan sikkert lage den andre også, sier lederen for posten.

Dina og Maria tar fatt på den andre kartongen, og begynner å skjære av lokket. Resten av Flåttpatruljen følger ivrig med, snart er kartongen klar for å fylles med filtermasse. Slik at de kan teste om de klarer å få rent vann.

En annen post som ga speiderne mye ny kunnskap om noe de kanskje ikke kunne så mye om fra før var “Biller på tallerkenen”. Her var det sceneshow med tre ledere på scenen. De startet på middagen speiderne skal lage senere i dag: linseburger med krypdyrbrød.


Dagens middag: Linseburger med krypdyrbrød, hovedbilde. Foto: Anette Vedøy

Mens middagen gjorde seg klar, kjørte de en kahoot om krypdyr, miljø og mat. Visste du forresten at 80% av en siriss er spiselig, og kun 55% av en kylling er spiselig? Og at det er mye mer proteiner i en siriss? ifølge Appetitt.no


Kahoot for alle speiderne med spennende spørsmål. Foto: Håkon Kristoffersen

Siste posten vi var innom var “ fra grut til såpe”. Her fikk speiderne lage sin egen kroppsskrubb. Kaffegrut er både bra for kroppen og miljøet. Speiderne kom til ferdig tørket grut, som var blitt tatt vare på fra stabsmessa. I tillegg til grut trenger man kokosolje. Dette er så enkelt at man fint kan gjøre det hjemme også. En del kaffe og en halv del kokosolje, Bland sammen. Og voila, du har din egen hjemmelaget og miljøvennlige kroppsskrubb!


Lag din egen kroppsskrubb, en del kaffegrut og en halv del kokosolje! Foto: Håkon Kristoffersen