Tekst: Gøril Huse

Det vanlige speiderfargene ble nesten borte i regnbuer da speidere fra hele Norge og utlandet samlet seg til fest og markering på Futura.

Det siste året har flere skeive speidere jobbet for en regnbuefest på landsleiren. Nå ble det virkelig.

Landssjef Gunvor Meling åpnet festen med en tale.

Landssjef Gunvor Meling holdt tale under markeringen. Foto: Håkon Kristoffersen

- Jeg vil begynne med å si unnskyld. Unnskyld til dem som ikke har følt seg velkomne i KFUK-KFUM-speiderne. Men nå har vi laget en helt ny logo i regnbuens farge. Vi er her for å feire mangfoldet i speideren, sa Meling.

Hun understreket at speideren er for alle, enten de er skeive eller på annen måte er annerledes, og at det er alle i organisasjonen som gjør den til det den er.

- Vi ville ikke vært den vi er uten dere.

Hun fortalte at det har vært et stort engasjement for #speidingforalle, også økonomisk. Derfor ble det både fest og flagg.

Folk ropte og klappet da Meling og initiativtaker Tov Eirik Flatin rullet ut regnbueflagget.


Det nye regnbueflagget med KFUK-KFUM-speidernes logo i regnbuens farger ble rullet ut under markeringen av #speidingforalle på Futura. Foto: Håkon Kristoffersen

Generalsekretær Svein Olav Ekvik er blant dem som er med på feiringen. Han sier at det nok var på tide med en slik markering.

- Vi har vært tydelige i speideren på at vi er for alle, men vi har kanskje ikke vært så tydelige på at alle er velkomne i forhold til legning og kjønnsnøytralitet. Dermed har det vært ulik oppfatning av hvor åpne vi har vært. Vi har ikke vært tydelige nok, sier Ekvik.

Med dette håper han at alle føler seg velkomne.

- Jeg vet om mange skeive i speideren som har følt på dette. Derfor er det viktig at vi som organisasjon er tydelig på dette. Vi takker for initiativet og støtter dette helhjertet, sier han.

Glede, smil og applaus. Gode kommentarer og kø til et fargerikt kakebord av speidere ikledd T-skjorter med den nye regnbuelogoen.


Speiderne feiret med kake i alle regnbuens farger. Foto: Lars Røraas

- Nå har jeg vært åpen lenge og jeg har følt meg velkommen, men jeg har fått blikk. Nå er jeg veldig glad for at forbundet er så positive til denne makeringen, sier Simen Karoliussen. Det er han og Tov Eirik som har tatt initiativ til Pride-festen på Futura 2018.

- Dette er bare kjempeflott.

Men han mener samtidig at KFUK-KFUM-speiderne har hengt litt etter om akkurat dette temaet.

- Derfor passet det så bra at vi fikk til dette nå på Futura. Det handler jo faktisk om framtida vår, sier han.


De makalause fra Brønnøysund sang under feiringen mandag. Foto: Gøril Huse