Tekst: Gøril Huse

OPPDATERING: Etter at saken ble skrevet har NM-trofeet blitt levert tilbake. Det er fremdeles mange andre ting som er savnet på leirområdet. 

- En speider er ærlig og pålitelig og en speider er en god venn. Det sier alt. Om du er en god speider, så må du levere det du har tatt tilbake, sier leirsjef Astrid Østensen.

Hun sier at en tradisjon med uskyldige pek nå har gått altfor langt.

Natt til fredag ble skiltet til Madlamark om 24-timers åpningstid stjålet. Det ble kuttet ned i tårnet der speidere sov i tretelt. Hadde tjuvene kuttet litt nærmere, kunne stjelingen vært farlig. Trofeet fra NM er stjålet fra 5. Hamar KFUK-KFUM-speidere. Det er et vandre-trofé, og tilhører egentlig alle speidere. Det kom tilbake fredag formiddag. Flagget fra toppen av tårnet til den sveitsiske troppen er borte. Det gjelder også prideflagget ved scenen. Lista er lang.

Samtidig er forbundets store og nye regnbuebanner stjålet fra veggen på kafételtet.

- Dersom det ikke kommer til rette, vil vi vurdere å politianmelde det, sier generalsekretær Svein Olav Ekvik. 


FAKSIMILE: Mange grupper har etterlyst ting i leir-appen.

Ole Norland leder HMS-etaten. Han mener lederne nå må ta ansvar for at deres speidere leverer alt tilbake.

- Det er ikke lenger en kultur, det er en ukultur. Lederne må gi klar beskjed om at det som er tatt skal leveres tilbake.

Vakta har fått inn meldinger på alt som er blitt borte fra gruppen og selve leirarrangementet.

- Vi begynte å lage liste, men måtte gi opp. Det er så mye som er tatt nå, sier Norland.

Han sier det historisk har vært litt hyggelig med små stikk med uskyldig bøffing. Denne gangen er det tatt for langt. Det er allerede sendt ut varsel til alle ledere om at alt som er stjålet må leveres tilbake.

- De som har stjålet noe, bør levere det tilbake til gruppene. Om de ikke tør, kan det leveres til servicetorget. Det viktigste er at det kommer til rette. Det er også verdier vi snakker om. Dette er ikke morsomt lenger, sier Norland.